The Facility

Innovation and Sustainability of the Restoration

Although, it is difficult to establish the date the facility was built because of the multiple architectural stratifications occurred over the years, its tiny and sinuous longitudinal development suggests that its origin can be dated back to the Middle Age.

The restoration works, which lasted for more than two years, were executed by respecting the original style of the building and by eliminating latter-day addition that made hard to reinterpret the design of the entire facility. The quality of the breathable and ecologic material adopted, the efficient thermo-acoustic insulation, and the LED lighting system, have allowed to reach higher levels of psychophysical wellbeing and a more sustainable use of the resources thanks to the low energy consumption. Moreover, piece of oaks bleached by wind, sun and sea were collected from the beaches of the town and used as natural decorations inside the facility.

The minimal and modern design of the furnishing and the original use of old bricks to create creative floors, along with the original chromatism made of limestone and the white plasters took from the old facades, allowed us to be more sustainable and to preserve what was left by our forefathers.

Memories of the Architect

In each room there were old floorings made of concrete with polychrome decorations dated back to the ‘800. Many bricks consumed by the time were irreparably lost during the restoration and this made every attempt of reusing them a real challenge. The problem was the limited quantities of bricks available. In this case, the memories of the minimal design of the houses of yesterday, where floorings and walls cladding were the result of old stock in storage, suggested one possible solution: reusing the bricks to create a puzzle-carpet in the middle of every single room. In this way, the limited resources available to us combined with the old memories helped to reinterpret the entire design of the facility by maintaining the beauty of its origins.”

Pasquale Del Giudice

Virtual Tour of the Facility

Tel: 0884701212/3405505188
Email: info@bbdimoradeldragone.it