"Inside the old recidence...

...in each room there were old flooring made of concrete with polychrome decorations dated back to the '800. Many bricks consumed by the time were irreparably lost during the restoration interventions making every attempt of reusing them a real challenge. It was due to the limited quantities of bricks available. In this case, the memories of the minimal design of the houses of yesteryear, where flooring and wall cladding were the result of old stock in storage, suggested one possible solutions: reusing the brick to create a puzzle-carpet in the middle of every single room. In this way, the limited resources available combined with old memories, helped to reinterpretate the entire design of the facility by maintaining the beauty of its origins.."

Restoration Interventions

Although, it is difficult to establish the date the facility was built because of the multiple architectural stratification occurred over the years, its tiny and sinuous longitudinal development suggests that its origins can be dated back to the Middle Age.

The restoration works, which lasted more than two years, were executed by respecting the original style of the building and by eliminating latter-day addition that made hard to reinterpret the design of the entire facility. The quality of the breathable and ecologic materials adopted, the efficient thermo-acoustic insulation, and the LED lightings system, have allowed to reach higher levels of psychophysical wellbeing and a more sustainable use of the resources thanks to the low energetic consumption. Moreover, piece of oaks bleached by the wind, the sun and the sea where collected from the beaches of the town and used as natural decorations inside the facility.

The minimal and modern design of the furnishings and the original use of old bricks to create creative floors, along with the original chromatism made of limestone and the white plasters took from the old facades, showcase our willing of reusing existing materials to be more sustainable as well as preserving the typical style of the old houses which still characterises the tiny streets of old town of Vieste.

The facility is divided in six rooms: five are located on the first floor, while on the second floor the suite benefits from a unique view of the lighthouse that can be seen also from the side of the terrace opened to all our guests.

Phone: 0884 701212/0884 706714
Mobile: 3405505188
Email: info@bbdimoradeldragone.it